25-05 INTERNATIONAAL SUCCES TEAM APPELSCHA

Tijdens de pinksterdagen werd er door een team uit Appelscha meegedaan aan een sterk bezet internationaal toernooi in Hasselt (Bel.) Het was een bijzonder sterk deelnemersveld met 15 deelnemende Europese landen. Namens de tafeltennisvereniging Appelscha kwamen de broers Smid achter de tafel samen met de geleende gast, de voor Assen spelende Colin Rengers (13 jr). Samen vormden ze dit jaar Team Appelscha die deelnam in de categorie jongens elite spelers geboren in 1997/1998. Vorig jaar werd team Appelscha, toen nog aangevuld met de wit Rus Nikita Popov, knap derde.  Zonder veel problemen werd de eerste poulefase overwonnnen door de reserves van Hainaut 2 (fr) en Combs Senart 2 (Fr.) eenvoudig te verslaan met 6-0 en 5-1. Het sterke team LZ Team Berlin werd met 4-2 aan de kant gezet.
Op zondag moesten er om plaats 1-14 twee zware wedstrijden worden gespeeld, ditmaal tegen Antwerpen 1 en West Vlaanderen 1. De onderlinge confrontatie tussen de Belgen eindigde in 3-3. De eerste wedstrijd van team Appelscha was tegen Antwerpen. Het was een wedstrijd van bijzonder hoog niveau waarbij opvallend genoeg twee punten werden gescoord door derde man Merijn Smid. Hij sleepte het team er doorheen door een v.d. grootste talenten van België, Jorne Biecx(12 jr.)  met 3-2 te verslaan. Ook Colin won van hem in een prachtige partij in de vijde game. Samen met nog een punt van Merijn tegen de derde man en een punt van Stellan tegen de zwakste schakel werd een mooie 4-2 overwinning geboekt. De confrontatie tussen de Nederlands kampioen Stellan Smid (11 jr.) en de nationale kampioen van België Vincent van der Hoven (12 jr.) eindigde in een 14-12 overwinning voor de Belg die in de verlenging aan het langste eind trok. Het was een hoogstaand duel met wisselende kansen voor beiden. Dit betekende dat een remise tegen West Vlaanderen voldoende zou zijn om de halve finales te bereiken. West-Vlaanderen speelt o.a. met Anthony de Ceuninck, een Vlaam van 13 jaar, de sterkste Belg in zijn leeftijdscategorie. Stellan opende tegen Anthony en hij had geen enkele kans. Met 3-0 werd kansloos verloren. In zijn tweede wedstrijd wist Stellan eenvoudig te winnen tegen de nr. 3 van de Vlamen. Merijn bleef in deze wedstrijd zonder succes. Colin zorgde in dit duel voor twee belangrijke punten door zowel van de nummer 2 als 3 te winnen. Zijn laatste wedstrijd tegen de nummer 2 was een thriller. Team Appelscha stond met 2-3 achter en de wedstrijd was 2-2 in games. Uiteindelijk wist Colin in de vijfde game het hoofd koel te houden en de beslissende punten voor Appelscha binnen te halen. De wedstrijd eindigde dus in 3-3 en hiermee werd team Appelscha eerste in zijn poule. Dit betekende een halve finale plaats.
Op maandag ging het teamtoernooi verder om plaats 1-4 tegen een zeer sterk team uit Rheinland (Dld.) Stellan won van de nr. 2 met 3-0 en Colin verloor van de nr. 1 vrij kansloos. Daarna won Merijn met een nuttige zege zijn eerste wedstrijd van de nr. 3. Stellan speelde vervolgens tegen de nummer 1 van Rheinland, een sterke Duitser, die de dag ervoor nog tot de ¼ finale wist door te dringen in het individuele toernooi. De wedstrijd ging tot 2-2 gelijk op en kende een grillig verloop met fantastische rally's. Op 7-5 in de verlenging zorgde Stellan voor een klein gaatje maar een genomen time-out van de Duitser zorgde voor de ommekeer. Vijf punten op rij en de Duitser kreeg drie match-points. Hij wist ze echter niet te benutten en het werd 10-10. Kansen voor beiden over en weer maar het was uiteindelijk Stellan die de wedstrijd besliste in zijn voordeel (16-14 in de vijfde game).De Duitsers waren behoorlijk aangeslagen maar nog niet verslagen. De Appelschasters stonden voor met 3-1.
De jongens uit Rheinland toonden veerkracht en geheel onverwacht verloor Colin zijn partij tegen de nr. 3. Merijn had weinig in te brengen tegen de nummer 1. Het stond dus 3-3. Het dubbelspel moest, zoals de reglementen voorschreven, tijdens de ½ finale de beslissing brengen. Het duo Smid/Rengers had nog niet eerder samen gespeeld. Nog wat onwennig wisten zij niettemin de eerste game duidelijk naar zich toe te trekken (11-4) maar de tweede game ging eenvoudig naar de duitsers met 3-11. Nadat zij ook de derde game wonnen met 8-11 leken de Duitsers een " vorentscheidung " te forceren. Een genomen time-out van de coach pakte goed uit en zorgde uiteindelijk dat met 12-10 een vijfde game werd afgedwongen. De start in de vijde game was voortreffelijk 4-0. Een time-out van de Duitsers bleek ook te helpen 4-4. Daarna ging de wedstrijd gelijk op met kansen voor beide teams. Ook nu wisten de Appelschaster de partij naar zich toe te trekken door in een zinderende partij met 17-15 te winnen en de finale te bereiken. De ontlading voor het team Appelscha was enorm groot na het bereikte resultaat. Wat een spanning voor zowel spelers/ouders als begeleiders. Een prachtige teamprestatie!!!!!!!!!.  In de finale trad team Appelscha aan tegen het ijzersterke team Val de Marne uit Frankrijk. Het team had individueel al goed gescoord. De nummer 1 stond in de finale tegen de Vlaam Antony de Ceunick en Wang de nr. 2 stond in de kwart finale. Ook de nr. 3 was beslist niet zwak. Kortom, het zou andermaal een zware wedstrijd worden.
Stellan opende tegen Wang en won in een mooie partij met 3-2. Colin kon geen potten breken tegen de sterke aanvallende verdediger met lange noppen op backhand.
De stand was nu 1-1. Vervolgens trad Stellan aan tegen de verdediger en Merijn tegen de nr. 3. Merijn zat er mentaal al behoorlijk doorheen en had weinig in te brengen tegen de derde man. Even leek het erop dat Stellan voor een verrassing zou gaan zorgen. Op 9-4 voor in de vierde leek er opnieuw een vijfde game aan te pas te komen.
Jammer genoeg verspeelde hij zijn voorsprong en verloor de match. Op 3-1 achter wist Colin zijn partij nipt in de vijfde game te winnen en hield Appelscha in de race voor goud. Merijn zat er weliswaar doorheen maar zijn tegenstander had veel moeite met zijn spelletje.Toch wist de sterke Wang deze match verdiend naar zich toe te trekken met 3-1 en de score was hiermee 4-2 in het voordeel van de Fransen. Al met al kan worden gezegd dat het drietal als team een ongelooflijk sterk resultaat heeft neergezet. Het team heeft de punten ook als team binnengehaald. 
In het individuele toernooi konden de jongens van team Appelscha geen rol van betekenis spelen. Stellan plaatste zich eenvoudig voor het hoofdtoernooi (laatste 32) maar kon het in de eerste ronde niet redden tegen een speler uit Hamburg (1-3). Merijn wist het hoofdtoernooi niet te bereiken. In de qualificatie poule werd Merijn al vlot uitgeschakeld. Colin Rengers deed het nog het beste en plaatste zich als tweede voor het hoofdtoernooi, won vervolgens met 3-2 van een Duitser om daarna bij de laatste 16 onderuit te gaan met 3-2 tegen een Pool.  Het individuele toernooi werd gewonnen door de Vlaam Anthony de Ceuninck die zijn favorietenrol waarmaakte. Hij won in de finale met 3-2 van de voor Val de Marne uitkomende jongen die met zijn spectaculaire stijl van verdedigen en aanvallen tijdens het teamtoernooi het goud veroverde. Beste Nederlander was Bas Hergelink (13 jr.) die goed speelde en de 1/4 finales bereikte. 


 terug