GESCHIEDENIS.

De TTV Appelscha is opgericht op 1 januari 2004 door voorzitter Huub Smid. Op 26 januari 2005 is door de algemene ledenvergadering besloten de statuten en het huishoudelijk reglement vast te leggen in een notariële akte. Dit is gebeurd noor notaris Ed van Engelen te Smilde. Bestuursleden in de beginfase zijn Alie Rispens (secretaris) en Aletta Roorda (penningmeester)

Geschiedenis
De beginjaren kenmerken zich door een komen en gaan van jeugdleden. Gestart wordt er met 1 team in de competitie. Vanaf 2008 staat er een stabiele jeugdgroep van ongeveer 20 kinderen die echt kiezen voor tafeltennis. De vereniging is ook erg actief op het gebied van ledenwerving. Er worden diverse tafeltennisprojecten gestart waaronder het bekende Kindertafeltennisfeest en de kennismakingslessen op basisscholen. De eerste successen worden al zichtbaar in 2007. Stellan Smid wordt in 2007 geselecteerd door de NTTB voor de talentgroep, de sterkste welpen en pupillengroep van Nederland. Hij behaalt als eerste lid tijdens het seizoen 2007-2008 een A licentie. Spoedig daarna volgt zijn broertje met ook een A licentie. Tijdens de NK te Helmond 2008 behaald Stellan opnieuw een historisch succes voor de TTVA, nl. een eerste plaats in het NK Dubbelspel samen met Laurens van Raadshoven van NOAD (R'dam). In het enkelspel behaald Stellan brons. De broers weten zich als eerste jaars welp beiden te kwalificeren voor de Nationale Jeugdmeerkampen finale te Panningen. In het seizoen 2008-2009 staat  Stellan als eerste op de nationale ranglijst, gevolgd door Merijn. Kevin Baron haalt een B licentie bij de pupillen. De voorzitter legt de eerste contacten in de wintermaanden van 2008 met mevrouw Slagter, locatie manager van Zeuvenakkers, onderdeel van Trajectum Hanzeborg. Dit resulteert in een samenwerking waarbij de TTVA verhuisd per 1 augustus 2008 naar de locatie aan de Aekinga, op het terrein van de Zeuvenakkers. Naast Huub Smid komt Andries Cats in 2008 als trainer de club versterken. Na een jaar vertrekt hij alweer als trainer en maakt plaats voor Thomas Groenevelt.
In de jeugdcompetitie worden in het seizoen 2008-2009 de eerste kampioenschappen behaald door de teams 1,2 en 3. Team 1 promoveert sensationeel naar de Nrd. Divisie. Inmiddels heeft de club per 1/1/2009 vijf jeugdteams in de competitie. Stellan Smid weet zijn prestaties nog te verbeteren in 2009. Hij wint beide A-ranglijsttoernooien (Berkel en Rodenrijs en Nederweert) en als klap op de vuurpijl wordt hij Nederlands kampioen bij de welpen A in Schiedam en hij wint de Nationale Jeugmeerkampen bij de welpen. Merijn Smid legt beslag tijdens het NK op de derde plaats. De broers staan nr. 1 en 2 op de nationale ranglijst. Beide broers worden samen ook Nederlands kampioen in het dubbel in 2009. Een eerste historisch moment voor de vereniging. Vanaf september 2009 speelt het eerste jeugdteam Landelijk C met Leon Knol, Kevin Baron en Merijn Smid. Door de terugkeer op het oude nest van Stellan Smid (speelde competitie voor GTTC Groningen) lukt het de TTV Appelscha om in de voorjaarscompetitie 2010 een Landelijk A team te presenteren. Leon Knol, Stellan Smid en Thomas Kuijer zijn te teamleden. Ook het tweede team speelt landelijk C met Jonathan Bosma, Kevin Baron en Merijn Smid. Wederom lukt het met beide teams datzelfde seizoen het kampioenschap te veroveren. In april 2010 opnieuw Nationaal succes voor de tafeltennisvereniging want Stellan Smid wint het Nederlandskampioenschap bij de pupillen A als eerste jaars pupil. In april 2011 wordt hij opnieuw Nederlands kampioen in het enkelspel en samen met zijn broertje Merijn pakken ze de Nederlandse titel in het dubbelspel. De TTVA start bovendien in dit seizoen naast 5 jeugdteams voor het eerst met een seniorenteam met Andries Cats (54 jr.), Huub Smid (49 jr.) Leon Knol (16 jr.) en Stellan Smid (11 jr.) Zij komen uit in de Noordelijke eerste divisie. Het lukt net niet om promotie af te dwingen naar de Landelijke derde divisie. Het promotie duel tegen GTTC (5-5) wordt op games beslist in het voordeel van de Groningers.
Tijdens dit seizoen plaatst het eerste jeugdteam zich voor de kampioenspoule en wordt pas thuis een halt toegeroepen in de halve finales van de play-offs door Scylla (3-7). Het team weet uiteindelijk beslag te leggen op de derde plaats voor clubteams in Rotterdam door Steeds Hoger met 6-2 te verslaan.
Stellan wint dat seizoen beide A-ranglijsttoernooi bij de pupillen en Kevin Baron behaald een A licentie door het B ranglijsttoernooi van Assen te winnen. En Stellan pakt opnieuw de NK titel 2011 bij de pupillen door Eric Agamyan te verslaan (3-1). Beide broers halen ook de NK titel in het dubbelspel.
De club groeit gestaag door naar ruim 40 leden door ook in Smilde een dependence te starten na ee succesvolle 'table stars' actie op Obs " De Schutkampen ". De groep staat onder leiding van Leon Knol. Door de successen van de jeugd krijgt de TTVA ook te maken met aanzuigende werking van nieuwe leden van buiten de regio. Rita Boonstra neemt het voorzitterschap over van Huub Smid die dit al doet vanaf de oprichting.
In het seizoen 2011-2012 gaat de TTVA nog een keer voor de Nationale titel voor jeugd clubteams. En met succes. Kevin Baron, Thomas Kuijer, Leon Knol en coach Huub Smid slagen hierin. In de finale wordt SHOT 65 uit Zwijndtrecht eerst in eigen huis verslagen met 6-3. In Appelscha wordt de titel voor 200 toeschouwers met 5-0 binnengehaald. Dit is het mooiste club en teamresultaat van de vereniging tot nu toe.
Tijdens de NK 2012 behaald Stellan het zilver individueel en levert het NK dubbelspel met Bas Hergelink goud op. Stellan wordt voor het eerst geselecteerd voor deelname aan het EJK cadetten te Oostenrijk na zijn derde plaats van de NJMK in Panningen. Thomas Groenevelt wint tijdens de RABO Challenge de tweede prijs (€ 750,00 voor de vereniging).

In het seizoen 2012-2013 wordt het eerste jeugdteam alweer voor de derde keer op rij winnaar van de najaarscompetitie in Landelijk A  en plaatst zich opnieuw als nummer 1 in de kampioenspoule voor de play-offs . Opnieuw wordt de finale bereikt door in de halve finale van Avanti 1 te winnen. De finale tegen Scylla 1 wordt uit nipt verloren (6-4). Thuis wordt er een 4-1 voorsprong verspeeld en Scylla wint de NK titel. TTV Appelscha wordt erg knap 2e.

Eind december 2012 organiseert de TTVA een geweldig Black-Light toernooi.
Stellan Smid (kadet) en Kevin Baron plaatsen zich beide voor de finale van de Nationale Jeugdmeerkampen, beide in de categorie junioren. Stellan wordt uiteindelijk vierde, Kevin 10 de. Stellan wordt opnieuw Nederlands kampioen in Arnhem bij de kadetten. Merijn wordt derde in het enkelspel. Samen worden ze tweede.

Stellan Smid doet voor de 2e keer mee aan de Europese Jeugd kampioenschap. in Ostrava (Tsjechie).Hij bereikt de 2e ronde en verliest met 4-3 van een Roemeen.

Het eertse seniorenteam met Leon Knol, Kevin Baron en Bob Eldering speelt in de voorjaarscompetitie een promotieduel voor een plaats in de landelijke derde divisie tegen GTTC 1. Het verliest kansloos.

Tijdens het seizoen 2013/2014 begint het eerste senioren team met Kevin Baron, Leon Knol, Bram Parlevliet en Shuohan Men, een chinese van 12 jaar in de Noordelijke eerste divisie. Na een voortvarend begin verloopt het 2e deel moeizaam. In de allesbeslissende wedstrijd tegen Assen 1 wordt opnieuw promotie gemist. Onze twee jeugdige toppers, Kevin Baron en Leon Knol gaan het een niveautje hoger proberen bij respectievelijk Midstars en GTTC.  De club zit in een overgangsfase. Veel oudere jeugdleden gaan studeren en stoppen.

Onder leiding van Peter Hanning wordt een avond georganiseerd om zodoende meer vrijwilligers te krijgen om de club draaiende te houden. Dit resulteert in een vijfmans bestuur waaronder een nieuwe voorzitster, Patricia Hofstra ingaande 4 juni 2014. Leon en Huub zijn gestart met ledenwerving bij de Pr. Margrietschool in Smilde.

Het eerste jeugdteam wordt het eerste helft van het seizoen opnieuw kampioen in de landelijke A klasse. In de kampioenspoule gaat het helaas niet zo goed. Het kan de successen van voorgaande jaren niet continueren.

Toch wordt er alweer hard gewerkt om een nieuwe lichting klaar te stomen voor de toekomst.

Het seizoen 2014 - 2015 is een dieptepunt in de geschiedenis van de tafeltennisvereniging Appelscha. Een van de trainers van de vereniging kaapt de beste spelers weg bij de club en kiest voor het eigen belang. Het doet de vereniging geen goed. Het is een moeizaam jaar die de club dient door te komen.

Het tafeltennis seizoen 2015-2016 staat in het teken van herstel. Het eerste seniorenteam staat fier bovenaan. Het wachten is nog slechts op het moment dat promotie naar de Landelijke derde divisie een feit is.