03/06 TOERNOOI HASSELT, EEN ECHTE AANRADER

Dat tafeltennis, feest, gezelligheid, wedstrijd(topsport) en breedtesport kunnen samengaan heeft het toernooi in Hasselt België wederom bewezen.
Na goede berichten van andere clubs schreven we voor het eerst in en gingen we met een zeer kleine afvaardiging richting België om 'het eens uit te proberen ".
De broers Smid en onze gast uit Wit Rusland Nikita Popov vormden een team in de welpencategorie. De Wit Rus had zich al op donderdag middag in Appelscha gemeld na een lange reis van meer dan 2000 km.  Op vrijdag middag vertrok het zestal (inclusief de drie begeleiders) naar het Zuiden. Ondanks de files waren we toch al met al tegen het eind van de middag op de plaats van bestemming aangekomen. Nadat de tenten waren opgezet rond het voetbalveld van de plaatselijke vereniging werd eerst de Belgische friet uitgeprobeerd in frituur 't Beukje. Ik moet zeggen dat ik in jaren niet zulke lekkere friet heb gegeten. In Nederland is de mayo er na een half frietje wel af gegeten. In België doen ze niet kinderachtig met de mayo en is het net andersom. Is het frietje op dan nog ligt er nog voldoende saus voor nog een lekker tweede bakkie.

Rond het voetbalveld waren we beslist niet de enige kampeerders.
Vele Nederlanders, Belgen, Fransen, Polen, Duitsers, Denen, Luxemburgers en nog vele andere nationaliteiten waren ons al voorgegaan.

In de wat hogere prijsklasse kon je trouwens ook nog naar een prachtig park inclusief groot zwembad net iets buiten Hasselt een mooi appartement huren. Voordeel was dat je op tijd naar bed kon gaan zonder gestoord te worden van alle herrie op de camping. De kampeerders kwamen niet voor hun nachtrust naar Hasselt toe. Er heerst een erg leuke sfeer op de camping, natuurlijk flink geholpen door hoge temperaturen buiten. Verder wordt er een disco-avond voor de jeugd georganiseerd op zondag avond. De diehards (begeleiders) konden op zaterdag-avond nog een toernooi spelen.

Een groot aantal appartement gasten waaronder vele Nederlandse dames heeft hier wellicht achteraf spijt van gekregen. De meeste van hen zijn n.l. hun bovenstukje kwijtgeraakt aan een wat al te hebberige Belg. De man heeft midden in de nacht alle waslijnen beroofd van dit speelgoed. Of de meeste mannen die erg vonden laat ik even in het midden!!!!.

Op zaterdag ging het toernooi van start met 800 deelnemers die in de eigen leeftijdscategorie in zeven verschillende sporthallen in de buurt van Hasselt gingen strijden om de titel. Onze kanjers deden mee in de welpen klasse. Gestart werd er met de teamwedstrijden. De jongens waren in de poule gedeeld bij TTLK uit België, Eschersheim uit Duitsland en Val de Marne 2 uit Frankrijk. Alle wedstrijden werden met 6-0 gewonnen. Iedereen speelde twee wedstrijden. Bij gelijk eindigen besliste het aantal gewonnen games. De eerst horde was dus genomen, een eerste plaats in de poule. In de middag ging het toernooi verder met de individuele poule wedstrijden. Zowel Stellan, Merijn en Nikita gingen in de vijfkamp eenvoudig door naar de volgende ronde. Nikita verloor een wedstrijd.

Op zondag gingen we al vroeg naar de zaal om in te spelen.
De indeling om plaats 1 tot 16 zag er voor ons als volgt uit:
Val de Marne 3, Antwerpen 1 en Krakow  uit Polen.
Alleen een eerste plaats telde om de volgende dag om de eerste vier plaatsen verder te spelen. In de eerste wedstrijd werden de beslist niet slechte Polen met een 5-1 nederlaag naar huis gestuurd.
In de tweede wedstrijd, de belangrijkste, stond de ontmoeting tegen de jongens van Antwerpen op het programma. Merijn kreeg plotseling buikkrampen in deze wedstrijd. Stellan en Nikita wonnen respectievelijk 1 en twee wedstrijden met 3-0. Merijn, nauwelijks vooruit te branden vanwege de helse pijnen wist wel twee games te winnen in een wedstrijd. Omdat er ook twee wedstrijden werden verloren met 3-0 bleken de twee games zeges van Merijn doorslaggevend. 11 games voor en negen games tegen.
De laatste wedstrijd tegen het zwakke derde team van Val de Marne leverde een 6-0 overwinning op. Merijn was gelukkig weer hersteld na een bezoek aan het toilet. Anwerpen en Krakow hielden elkander in evenwicht. Weer een eerste plaats in de poule.

In de middag werden de individuele wedstrijden gespeeld.
Het duurde wel erg lang voordat de jongens moesten spelen. Een warming-up had weinig zin omdat je niet wist wanneer je aan de beurt was. Laat in de middag ging het dan eindelijk los. Merijn wist in de knock out fase een sterke Duitser te verslaan met 3-2 na 2-0 achter en plaatste zich bij de laatste 16. Stellan trad aan tegen een Pool en won met 3-0. Ook Nikita won met 3-0. Alle spelers dus bij de laatste zestien.
Vervolgens trad Merijn aan tegen Viet Pham Tuan van Niedersachsen Duitsland. De Duitser bleek met 3-0 te sterk voor Merijn.
Nikita trad aan tegen de nr. 1 van België, Vincent van Hoven. In een geweldige partij moest Nikita in de vijfde game buigen. Jammer want Nikita behoorde beslist bij de beste 8 spelers van het toernooi.
Stellan won vervolgens met 3-0 van een sterke speler van Val de Marne met elke game een nipte score in zijn voordeel.
Ook in de 1/4 finale wist Stellan tegen Markus Hilkus van team Berlin met 3-0 te winnen (11-9, 14-12 en 11-8).  In de 1/2 finale ontmoette Stellan de Vietnameese Duitser die Merijn had verslaan. Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Duitser, met 11-2 ging de eerste game vlot naar hem. In de twee game een totaal andere Stellan die met 11-7 de wedstrijd in evenwicht bracht. Ook in de derde game ging Stellan voortvarend van start en liep uit naar 7-3. De Duitser vocht goed terug en won alsnog met 11-13. Jammer want de vierde game gaf de sterke Duitser zijn voorsprong niet meer uit handen. Een derde plaats voor Stellan. Een goed resultaat voor hem.
De finale tussen de Duitser en Vincent van Hoven leek een tweede toernooi overwinning te gaan worden voor de Belg. Op 2-1 voor in sets en 8-2 in de vierde leek er niets aan de hand. Door eigen toedoen (even twee mooie punten willen maken) liet de Belg de Duitser terugkomen in de wedstrijd. Een genomen time out leverde slechts nog meer frustatie op. De koelbloedige Duitser vocht zich terug in de wedstrijd en besliste de wedstrijd alsnog in zijn voordeel, de vijfde game met 11-9.

De volgende ochtend wederom vroeg opstaan voor de laatste horde, de teamwedstrijden. In de halve finale moest het team van Appelscha tegen Astrid Herstal, een sterk team uit België.
Nikita redde het niet in de openingswedstrijd en verloor met 1-3 tegen de sterkste van het team, Pierre Jenchenne die tijdens het Int. toernooi van Luik nog zilver veroverde. Stellan verloor onverwachts van de nr. 2 met 0-3. Merijn bracht de spanning terug met een mooie overwinning.
Een overwining van Stellan zou goed van pas komen. Het lukte niet ondanks een in elke game mooi opgebouwde voorsprong. Hij kon niet doordrukken hetgeen de dag ervoor wel lukte. Nikita won wel zijn 2e wedstrijd. Merijn had vervolgens geen kans tegen de sterke 2e man. Einduitslag dus 2-4.

Om plaats 3/4 werd er tegen Howald uit Luxemburg gespeeld.
Met 4-2 werd de wedstrijd winnend afgesloten. Nikita 2 x, Stellan en Merijn ieder 1 x zorgden voor de overwinning. Weer een derde plaats voor Appelscha in een sterk internationaal veld.
De teleurstelling was gelukkig snel verdwenen. De prijsuitreiking hier was  een echt feest voor de kinderen. De Belgen weten dit bijzonder goed te presenteren en dit is beslist iets waar de NTTB wat van zou kunnen leren. Een geweldig spektakel in de zaal met muziek, lichtshow en een paar honderd kinderen met aanhang maken de prijsuitreiking meer dan de moeite waard om voor te wachten.
Het was een prachtig toernooi tijdens drie schitterende dagen in  Hasselt. Volgend seizoen gaan we misschien weer met hopenlijk nog meer teams uit het Noorden.
Foto's zijn er gemaakt door anderen en ben dus afhankelijk van derden voordat deze op de site kunnen worden geplaatst.


 terug